Mikä on lasik-leikkaus?

LASIK-toimenpiteessä sarveiskalvon pintaan leikataan pieni läppä, joka käännetään sivuun ja varsinainen laserhionta tehdään sen alle. Sarveiskalvon läpän leikkaamiseen käytetään MORIA M2 -mikrokeratomia.

Läppä asetetaan laseroinnin jälkeen takaisin paikoilleen, johon se painautuu osmoottisen paineen vaikutuksesta noin kahden minuutin kuluessa. Läppä suojaa silmää laseroinnin jälkeen, joten toipuminen on lähes kivutonta. Yhden silmän operointi kestää viitisen minuuttia. Toipuminen on nopeaa. Näkökyky on utuinen noin kolme tuntia leikkauksen jälkeen, mutta kirkastuu 1–2 vuorokaudessa.

Lasik-menetelmä on kirurginen toimenpide, johon liittyvät samat riskit kuin silmäleikkauksiin yleisesti.

Lasik-toimenpiteeseen liittyvät riskit:

Tutkimuksissa selvitetään riskejä tarkemmin, mutta huomattavimmat komplikaatiot ovat:

  • Hämäränäkö voi olla tilapäisesti heikentynyt 3–12 kuukautta. Pitempiaikaisen ongelman todennäköisyys on 1–2 %:lla potilaista.
  • Silmien kuivuminen, johon suositellaan käytettäväksi kosteuttavia silmätippoja kuusi kuukautta leikkauksen jälkeen.
  • Sarveiskalvon läpän muodostuminen voi jäädä epätäydelliseksi (riski tänä päivänä minimaalinen). Siinä tapauksessa läppä asetetaan takaisin paikoilleen ja 3–4 kuukauden kuluttua silmä laseroidaan uudelleen.
  • Läpän alle voi ensimmäisten viikkojen aikana kasvaa sarveiskalvon epiteeliä. Useimmiten se häviää itsestään, mutta tarvittaessa läppä puhdistetaan kirurgisesti (riski 2–3/1 000). Tämä havaitaan yleensä neljännen viikon kontrollissa.
  • Taittovirheen ali- tai ylikorjautuminen. Voidaan tarvittaessa korjata uusintalaseroinnilla jo 2–3 kuukauden kuluttua.