Lisälinssin asentaminen

Silmän sisäisen lisälinssin asentaminen on nykyaikainen refraktiivinen kirurginen toimenpide, joka vapauttaa ihmisen silmälasien tai piilolinssien käyttötarpeesta. Artisan/Artiflex linssit ovat eniten käytettyjä ja samalla myös kaikkein turvallisimpina pidettyjä lisälinssin malleja. Näillä linsseillä voidaan korjata likitaittoisuutta aina -23,0D ja kaukotaitoisuutta aina +10 D saakka. Saatavissa on myös näiden linssien tooriset vaihtoehdot, joilla korjataan samalla silmän hajataitteisuutta aina 7D saakka. Paras ratkaisu on lisälinssin asentaminen alle 40-vuotiaille henkilöille, joiden silmän sarveiskalvon paksuus ei mahdollista näön korjaamista laserleikkauksella. Leikkauksen soveltuvuuden henkilön näköongelmien korjaamiseen selvittää konsultoiva lääkäri leikkausta edeltävällä vastaanottokäynnillä. Tietoja saa myös linssien valmistajan verkkosivulta www.ophtec.com.

Mitä pitää muistaa leikkauksen edellä?

Leikkausta edeltävän tutkimuksen aikana suoritettavien mittausten paikkaansa pitävyyden varmistamiseen on henkilön luovuttava pehmeiden piilolinssien käytöstä vähintään 2 viikkoa ennen varattua vastaanottoaikaa. Artisan/Artiflex -linssileikkausta suunnittelevan henkilön oltava terve, hän ei saa sairastaa muita silmäsairauksia, paitsi liki- tai kaukotaittoisuutta. Leikkausta ei voi suorittaa, jos henkilö on raskaana, sairastaa diabetesta tai kroonisia tulehdustauteja.

Miten leikkaus suoritetaan?

Artisan/Artiflex linssi kiinnitetään leikkauksen aikana silmän värikalvoon. Tekomykiö sijoittuu pupillin eteen oman mykiön ja sarveiskalvon väliin. Leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksessa (injektiolla annettava puudutus) ja kestää normaalisti 8–15 minuuttia. Artisan-linssin asentamisen tapauksessa tehdään linssin paikoilleen asettamiseen tarvittavaan haavaan muutama ommel, jotka poistetaan 1–2 kuukauden kuluttua. Artiflex-linssi on taitettava, sen paikoilleen laittamiseen tarvittava viilto on pienempi ja haavaa ei tarvitse yleensä ommella. Artiflex on kahdesta mallista nykyaikaisempi – näöntarkkuus on leikkauksen jälkeen pienen leikkaushaavan johdosta paremmin ennustettavissa ja silmän vaurioitumisen herkkyys mahdollisen tulevan vamman johdosta on vähäisempää. Kahden silmän leikkaukset suoritetaan yleensä 1–7 päivän välein.

Leikkauksen jälkeen on 4 viikon ajan käytettävä tulehduksia estäviä silmätippoja. Samana aikana on rajoitettava fyysisiä rasituksia (saunominen, uiminen altaassa ja raskaat harjoitukset). Aivan kuten jokaisessa leikkauksessa, myös Artisan/ Artiflex-linssin asentaminen saattaa aiheuttaa oheisoireita ja komplikaatioita.

Mahdolliset oheisvaikutukset

Vaikka näöntarkkuus on lisälinssin onnistuneen asentamisen jälkeen yleensä erinomaisen hyvä, saattaa tulla tietyntyyppisiä näköhäiriöitä, mm. halo (valonlähdettä ympäröivä kehä) tai välähdyksiä katseen kulman nopeissa vaihdoissa. Tällaisia oireita tulee korkeintaan 20 % kaikista tämän leikkauksen läpi käyneistä henkilöistä, mutta melkein kaikissa tapauksissa nämä oireet poistuvat leikkauksen jälkeen 6 kuukauden sisällä. Mainittujen oireiden todennäköisyys riippuu ihmisen pupillin halkaisijasta ja sen todennäköisyyttä pystyy ennustamaan konsultoiva lääkäri.

Huom! Artisan/Artiflex linssi saattaa silmävamman syntyessä irtaantua kiinnityspisteistään. Tähän viittaavat näöntarkkuuden äkillinen huononeminen, josta on välittömästi ilmoitettava silmäkirurgille. Linssi voidaan nopeasti toimien kiinnittää takaisin paikoilleen. Korjaavan leikkauksen viivästyessä saattaa seurauksena olla pysyvä sarveiskalvon vaurio. Lisälinssin asentamisen leikkauksen etuna laserleikkaukseen verrattuna on tilan korjattavuus eli jos leikkauksen jälkeen tulee ongelmia lisälinssin johdosta, se voidaan poistaa silmästä.

Leikkauksen jälkeen on huomioitava:

Lisälinssillä saavutettu tarkka näkö ei vapauta lukulasien käyttötarpeesta, kun silmiin tulee ikänäköä (noin 40–45-ikävuodesta alkaen). Jos ikääntyessä tulee kaihi, on kaihin hoitamiseen poistettava lisälinssi silmästä ja silmän oma mykiö korvataan toisentyyppisellä tekomykiöllä. Edellä kuvattu luettelo ei sisällä kaikkia mahdollisia komplikaatioita tai oheisvaikutuksia. Vaikka tämäntyyppisiä lisälinssejä on maailmalaajuisesti asennettu jo runsaan 20 vuoden ajan, se ei sulje pois mahdollisten uusien tekijöiden ilmenemistä. Vaikka lisälinssin asentamisen leikkauksen tulokset ovat tilastollisesti erinomaisia, ei voida koskaan 100 % varmistaa, että henkilön näöntarkkuus olisi leikkauksen jälkeen ilman korjaavia toimenpiteitä täydet 100 %.

Leikkauksia suorittaa kirurgi, tohtori Harras Mölder

Register for pre-surgery exam