Näin hyvät aurinkolasit suojaavat silmiä

päikeseprillid

Aurinkolasit ovat varmasti merkittävä asuste ja itse kullakin osa ulkonäköä, mutta ei pidä silti unohtaa aurinkolasien ensisijaista tehtävää – silmien suojaamista! Laadukkaiden aurinkolasien tarkoitus on suojata silmiä kirkkaalta valolta, joka altistaa meidät myöhemmällä iällä vaikeille silmäsairauksille.

Aurinkolaseissa täytyy ehdottomasti olla:

 • Suoja UV-säteilyltä.

  UV-säteily vahingoittaa suojaamattomia silmiä. Otsonikerroksen ohentumisen takia UV-säteily on entistäkin voimakkaampaa. UV-säteet vahingoittavat silmien sarveis- ja verkkokalvoa, mutta laadukkaat aurinkolasit pystyvät estämään UV-säteiden pääsyn silmiin lähes täysin. Mitä pienempi määrä elämän aikana vahingollista säteilyä pääsee silmään, sitä epätodennäköisempää on, että sairastuisit vaikeisiin silmäsairauksiin.

 • Suoja voimakkaalta valolta.

  Silmän luonnollinen suoja voimakasta valoa vastaan on pupillin vetäytyminen pieneksi ja silmien siristely, mutta jos valo siitäkin huolimatta on liian kirkas (kuten lumelta heijastuva auringonvalo), tuloksena voi olla silmän verkkokalvon vaurioituminen. Hyvät aurinkolasit eliminoivat liian kirkkaasta valosta jopa 97 %. Fotokromaattiset eli itsetummentuvat lasit ovat paras ratkaisu silmälaseja käyttävälle henkilölle, sillä tällaiset linssit vaihtavat värisävyään ja mukautuvat auringonsäteiden määrään: UV-säteilyn vaikutuksesta linssi tummuu aina 70 %:iin saakka, mutta muuttuu taas sisätiloissa läpinäkyväksi. Itsetummentuvat linssit reagoivat lämpötilanmuutoksiin eivätkä sumene sisällä. Haittapuolena voi pitää fotokromaattisten linssien hieman suurempaa paksuutta tavallisiin optisiin linsseihin verrattuna. Tummentuvia laseja ei myöskään suositella aurinkoisina päivinä autolla ajoon, sillä auton tuulilasi vie osan UV-säteilystä eikä fotokromaattinen linssi näin ollen tummene tarpeeksi.

 • Suoja heijastumilta.

  Jotkut pinnat, kuten maantie, vesi, lumi ja asfaltti heijastavat tehokkaasti valoa, niin että se voi häiritä näkemistä. Hyvät aurinkolasit voivat poistaa tällaiset heijastumat täysin, sillä niissä on polaroidsuodatin. Polaroid on monikerroksinen muovilinssi, jonka tarkoitus on olla päästämättä läpi horisontaaliselta pinnalta heijastuvaa valoa ja vähentää silmien väsymistä. Linssin sisäsivulla on heijastusta poistava kerros, joka estää sivulta ja takaa tulevat sokaisevat auringonsäteet. Tällaisilla linsseillä voi esim. tutkia selvästi järven pohjaa. Tämän tyypin linssit eivät myöskään tummu tai vaalene sisä- ja ulkotiloissa valon mukaan. Suurin apu näistä aurinkolaseista on kalastajille, autoilijoille ja urheilijoille (hiihtäjät, purjehtijat).

 • Valon taajuuden hyödyntäminen.

  Jotkut valon taajuudet voivat sumentaa näkökykyä ja toiset taas lisätä kontrastia. Valitsemalla aurinkolasien värisävyn oikein siitä on sinulle hyötyä tietyissä olosuhteissa. Liukuvasti tummenevat linssit ovat ylhäältä tummat ja alhaalta kirkkaammat. Näin silmä on suojattu ylhäältä tulevalta valolta, mutta alaviistoon katseleminen on miellyttävää. Yksi tärkeä seikka aurinkolasien valinnassa onkin juuri linssin tummuusasteikko I–IV.
  Pohjoismaiseen ilmastoon sopivat parhaiten asteet II–III, kun taas IV tummuusaste on tarkoitettu vuoristoon, purjehtimiseen ja hiihtoon. Älä kuitenkaan valitse niin tummaa linssiä autolla tai moottoripyörällä ajoon.

Jos pidät halpoja torilta tai marketista hankittuja aurinkolaseja, menetät kaikki ylhäällä mainitut suojatekijät.

Halvalla tehtyjen aurinkolasien suurin ongelma on niiden valmistustapa. Yleisesti ottaen ne valmistetaan tavallisesta muovista ja sävytetään ohuella värikerroksella, mutta niissä ei ole minkäänlaisia suodatinpinnoitteita. Vieläkin vahingollisempaa on se, että silmät saattavat joutua pikemminkin suurempaan vaaraan kuin jos et käyttäisi aurinkolaseja lainkaan. Sellaiset aurinkolasit, joissa ei ole UV-suojaa, vähentävät nähtävän valon voimakkuutta, jolloin pupilli suurenee ja päästää silmään vielä enemmän UV-säteilyä kuin ilman aurinkolaseja. Vaikka linssin sävy ja myös kehys saattavat muistuttaa ns. designlaseja, linssien ominaisuudet ovat kuitenkin aivan jotain muuta, joskin käyttäjän ne ovat ne kaikkein ratkaisevimmat.

Kun ostat oikein valitut, laadukkaat ja käyttöolosuhteita vastaavat aurinkolasit, saat maksimaalisen hyödyn. Silmien terveyden kannalta on olennaista pitää aurinkolaseja myös talvella, kun auringonsäteistä 80 % heijastuu valkoiselta lumelta ja näin ollen UV-säteilyn vaikutus silmiin kaksinkertaistuu.

Jotta lasit pysyisivät kunnossa pitkään, niitä kannattaa säilyttää silmälasikotelossa eikä jättää auringonpaahteeseen, kuten auton kojelaudalle, missä ne voivat vääntyä liiallisen kuumuuden seurauksena.